Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
4254 EH Sleeuwijk
0183 - 30 17 08

Spoed

Voor spoedgevallen
7 dagen per week/24 uur per dag

0183 - 30 17 08

Menu

Bulldoggen

Welkom op het gedeelte van onze site waar we extra aandacht besteden aan de Engelse, Franse Bulldog en Mopshond.

De Engelse Bulldog

- bulldoggen/bulldog.jpgAls we teruggaan in de geschiedenis wordt duidelijk waarom de Bulldog zijn specifieke bouw heeft. De Bulldog werd vanaf de 13de tot in de 18de eeuw gebruikt voor het vechten met stieren. Dit verklaart ook de lage bouw van de hond, de stier moest de hond immers niet op de horens kunnen nemen. En de wat langere achterbenen waardoor de hond toch veel sprongkracht kon ontwikkelen. Het hoofd met de korte neus en de sterke kaken zorgde ervoor dat de hond kon blijven ademen terwijl hij vast aan de stier hing. Een zwaar gebouwde voorkant en wat lichtere achterkant zorgde ervoor dat de hond niet zo snel door de stier werd losgeschud. Het onverschrokken karakter van de hond was een vereiste. Deze specifieke bouw en karakter eigenschap zien we op dit moment nog steeds bij de Engelse Bulldog, hoewel bepaalde eigenschappen omwille van schoonheid te ver zijn doorgevoerd met als gevolg hun specifieke klachten.

De Franse Bulldog

Het is niet geheel duidelijk hoe dit ras in de tijd is ontstaan, wel wordt algemeen aangenomen dat er een verwantschap is tussen de Engelse en Franse Bulldog. Engelse arbeiders zouden in de 18de eeuw hun “Toy Bulldogs” mee hebben genomen naar Frankrijk en onder andere hieruit zou onze Franse Bulldog gefokt zijn. Het ras werd in 1898 erkend en de eerste rasstandaard is tot 1948 ongewijzigd gebleven. In 1948 zijn er enige aanpassingen geweest in de rasstandaard en deze is tot op dit moment geldig. Evenals bij de Engelse Bulldog brengen de specifieke raseigenschappen van de Franse Bulldog ook soms klachten met zich mee.

Bij de beschrijving van de specifieke klachten van de Engelse enFranse Bulldog en Mopshond is het zeker niet de bedoeling om de rassen negatief te belichten. Het zijn beide fantastische hondenrassen met een erg leuk en enthousiast karakter, maar hun bouw en karakter zorgt er soms voor dat de honden gezondheidsklachten krijgen. Dit is voor ons als kliniek  dan ook de reden om samen met fokkers van deze rassen te zoeken naar ouderdieren die qua gezondheid de toets der kritiek kunnen doorstaan. Er dient echter nog veel onderzoek worden gedaan om voor de ademhaling van kortsnuitige honden een ideale gezondheidstest te kunnen vaststellen. De universiteit van Cambridge is hier al ruim een jaar mee bezig:

klik hier