Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
4254 EH Sleeuwijk
0183 - 30 17 08

Spoed

Voor spoedgevallen
7 dagen per week/24 uur per dag

0183 - 30 17 08

Menu

Demodex

Demodicosis bij de hond is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door demodexmijten (demodex canis) in de huid. De mijt wordt geacht een normale “bewoner” te zijn van de huid die leeft in de haarfollikels en voedt zich op deze plaats met cellen en afscheidingen van de huid.

- bulldoggen/demodex.jpgWanneer deze mijt in grotere hoeveelheden voorkomt, zal de huid daar met ontsteking op reageren en krijgen we het ziektebeeld te zien. De haren vallen uit en we krijgen kale plekken, vaak als eerste op het hoofd en de poten. Het kan zich echter over het gehele lichaam uitbreiden.

Er wordt gezocht naar de demodex mijten, dit gebeurd door huidafkrabsels te nemen van de kale plekken. Onder de microscoop worden deze afkrabsels bekeken en er wordt gezocht naar onderstaande parasieten.

demodex

 Als de parasieten worden gevonden zal de hond behandeld moeten worden. Dit dient te gebeuren d.m.v. wassingen met Ectodex. Een andere, niet geregistreerde, behandeling bestaat uit het oraal ingeven van Ivermectine.

Druppels Advocate kunnen de infectie wel binnen de perken houden, maar het lukt het middel niet om de honden te genezen. Dus Advocate wordt vaak geadviseerd als middel om na te behandelen.

 

Het wordt afgeraden om te fokken met dieren die zelf lijdende zijn geweest aan demodex.

Het gehele artikel kunt u hier downloaden