Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
4254 EH Sleeuwijk
0183 - 30 17 08

Spoed

Voor spoedgevallen
7 dagen per week/24 uur per dag

0183 - 30 17 08

Menu

Tussenteenontsteking

De tussenteenontsteking of interdigitale pyodermie is een frequent voorkomende aandoening bij de Engelse Bulldog. Deze aandoening wordt gekenmerkt door grote rode bulten en blazen tussen de tenen van voor- en achterpoten. Er treedt een ontstekingsreactie op die in eerste instantie vaak steriel is. Soms volgt er een bacteriële ontsteking.

- bulldoggen/teenontsteking.jpgDe oorzaak van dit probleem is niet altijd eenvoudig te achterhalen. Een enkele keer zijn demodex-mijten de boosdoeners, soms een voedingsallergie of contactallergie, soms is de bouw van de voetzool zo bijzonder dat de hond niet op zijn zoolkussens loopt maar op zijn tussenteenhuid ( zie onderstaande foto). Soms is de oorzaak niet te achterhalen en spreken we van een pyogranulomateuze pododermatitis. De aandoening wordt het meest gezien bij bulldoggen met dikke, vlezige poten die vaak iets doorgezakt zijn. Hierbij raakt de onderzijde van de tussenteenhuid de ondergrond waarbij de huid wordt beschadigd en gekneusd. Dit kan de prikkel zijn om een ontstekingsreactie op gang te brengen. Het is dus verstandig om bepaalde bodems waarop de hond uitgelaten wordt met elkaar te vergelijken, de ene ondergrond beschadigd de tussenteenhuid meer dan de andere ondergrond. 

tussenteenhuidontsteking

Oorzaken

Om de oorzaak te achterhalen zullen we eerst de parasitaire aandoeningen, de voedingsallergie en contactallergie moeten uitsluiten. Indien de ontstekingen blijven is het nemen van biopten van de tussenteenhuid vaak de enige manier om een 100% diagnose te krijgen. De uitslag zal, indien de andere aandoeningen serieus zijn uitgesloten, dan vaak een pyogranulomateuze pododermatitis zijn. Dit betekent dat je de hond nooit 100% zult kunnen genezen, maar dat je dagelijks de voeten zult moeten wassen met malaseb®. Indien er ook duidelijk een bacteriële ontsteking aanwezig is, dan is het daarnaast verstandig om de hond gedurende minimaal drie tot zes weken antibiotica toe te dienen. Eventueel is het ook mogelijk om de tussenteenhuid tweemaal daags in te zalven met een ontstekingsremmende zalf. Daar het vaak om steriele ontstekingsprocessen gaat is in ernstige gevallen het geven van sterk ontstekingsremmende stoffen zoals prednison of andere ontstekingsremmers noodzakelijk om tot een verbetering te komen. Men dient zich wel te realiseren dat de behandeling van deze aandoening, indien er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden, vaak levenslang is.