Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
4254 EH Sleeuwijk
0183 - 30 17 08

Spoed

Voor spoedgevallen
7 dagen per week/24 uur per dag

0183 - 30 17 08

Menu

Dekking of inseminatie

In dit artikel worden de dekking en de inseminatie besproken. Op de Dierenkliniek Sleeuwijk is de mogelijkheid voor zowel de 'normale' KI (kunstmatig inseminatie) als de KI tot in de baarmoeder.

Speerpunten:

  • Gekoeld sperma afnemen, controleren en opsturen
  • Kunstmatige inseminatie
  • Kunstmatige inseminatie tot in de baarmoeder (transcervicaal door middel van scopie) 

Dekking 

Na kwantitatieve progesteronbepaling is duidelijk geworden wanneer de teef gedekt moet worden. Het is het beste om met de teef naar de reu te gaan. Dominante teven laten zich thuis soms door een minder dominante reu niet dekken. Jonge teven moeten zeker de tijd krijgen om met een reu te spelen voor ze zich ter dekking aanbieden.

Onervaren reuen moeten vaak wat afgeremd en gestuurd worden; in hun enthousiasme proberen ze de teef in de flank of op de kop te dekken, waardoor het sperma buiten de vagina terecht komt.

Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een stareflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis). Zodra de penis is ingebracht beginnen de frictie bewegingen en komt de volledige erectie tot stand. De twee zwellichamen aan weerzijden van de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu komt "vast te zitten".

Tijdens de frictiebewegingen komt gedurende 5 tot 20 seconden voorvocht wat geen spermiën bevat, hierna wordt gedurende 30 seconden tot soms wel 4 minuten sperma geloosd. Hierna stapt de reu over en kan gedurende 5 tot 60 minuten gekoppeld staan waarbij prostaatvocht geloosd wordt. Tijdens de koppeling verlopen er contracties over de vagina die het sperma richting de baarmoeder en eileiders stuwen.

Indien de koppeling niet plaats vindt, omdat de reu te fors is of de teef te nauw, is het verstandig om de reu toch enige tijd op de teef te houden om er zeker van te zijn dat het zaad voldoende diep in de vagina terecht komt. Bij problemen rond de dekking kan gekozen worden voor een kunstmatige inseminatie.

Inseminatie

minitub spermakitDoor de ontwikkeling van een uitstekende wijze van verdunning en conservering van zaad van de reu, is het mogelijk om sperma uit het buitenland te laten komen of het naar het buitenland te versturen. De “houdbaarheid” van het sperma is drie tot 5 dagen, hierdoor is het mogelijk om met b.v. Fedex het sperma van een reu in de VS over te laten komen, dan wel daar naar te versturen. Onze voorkeur gaat op dit moment uit naar het conserveringssysteem van Minitüb®. 

Er zijn situaties waarbij een normale dekking niet tot stand kan komen. Dan is kunstmatige inseminatie de aangewezen weg. Het zaad wordt zo steriel mogelijk afgenomen en onderzocht op hoeveelheid, concentratie, beweeglijkheid, morfologische afwijkingen en kleur. Dan wordt het zaad bij de teef tot voor de baarmoedermond ingebracht. Hierna wordt gedurende 10 tot 15 minuten de dekking nagebootst, waarbij door manuele prikkeling de vaginale contracties kunstmatig worden opgewekt.

Met inseminatie van geïmporteerd sperma (gekoeld dan wel diepvries) hebben wij op Dierenkliniek Sleeuwijk veel ervaring.

Naast “normale” kunstmatige inseminatie is het mogelijk het zaad tot in de baarmoeder te brengen (intra-uterien). De inseminatie wordt dan uitgevoerd d.m.v. een scoop waarmee de ingang van de baarmoeder wordt opgezocht en vervolgens de katheter in de baarmoeder wordt gebracht, waarna het zaad wordt “ingespoten”. Deze wijze van kunstmatige inseminatie wordt aangeraden als het zaad minder levendig is (b.v diepvriessperma) of als blijkt dat de teef minder vruchtbaar is door bepaalde anatomische veranderingen. Door het zaad intra-uterien te brengen wordt een barrière weggenomen die het zaad normaal moet nemen: de doorgang van vagina naar baarmoeder. Klik hier voor een filmpje van een inseminatie tot in de baarmoeder.