Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
4254 EH Sleeuwijk
0183 - 30 17 08

Spoed

Voor spoedgevallen
7 dagen per week/24 uur per dag

0183 - 30 17 08

Menu

Dracht diagnose

Door middel van Echografie kan vanaf 28-32 dagen een duidelijk beeld van de dracht gegeven worden. Tegen het einde van de dracht door middel van Röntgen.

Speerpunten:

  • Echografie: beoordeling stadium dracht en schatting van hoeveelheid (dag 28-32)
  • Röntgen: exacte beoordeling hoeveelheid (vanaf dag 55)

EchografieDrachtecho

Met een echo kan de zwangere baarmoeder vanaf 21 dagen herkend worden, maar de vruchten zijn duidelijker te zien na de 26e dag of het einde van de 4e week van de zwangerschap. Net als bij het voelen van de buik is het aantal puppies in de baarmoeder vaak niet betrouwbaar vast te stellen. Wel kan gekeken worden of er levende pups aanwezig zijn door naar de hartjes te kijken. Ook in een later stadium van de dracht kan echografisch beoordeeld worden of alles nog naar wens gaat. 

Röntgenfoto

Na 45 dagen zijn de botten van de pups zover ontwikkeld dat ze op een röntgenfoto te zien kunnen zijn. De pups zijn duidelijker te zien na 55 dagen dracht, op dit moment kan het aantal pups geteld worden. 

Is het belangrijk om te weten hoeveel pups er in de baarmoeder zitten?

In sommige gevallen is het verstandig om te weten hoeveel pups er in de baarmoeder zitten. Het is namelijk zo dat de bevalling van een klein aantal pups langer op zich laat wachten dan een groot nest. Hierdoor kunnen de pups van een klein nest langer doorgroeien en soms zelfs te groot worden voor een probleemloze bevalling.

Bij een nest van 3 of minder jongen moet worden ingegrepen als ze nog niet geboren zijn op de 66e of 67e dag. Als er meer dan 3 jongen in de baarmoeder zitten, kan afgewacht worden tot de 69e of 70e dag. Dit is vooral theoretisch zo, vaak is vroeger ingrijpen noodzakelijk, omdat de teef niet meer voldoende kan eten en/of rusten.  Er zal dan een keizersnede uitgevoerd moeten worden.

Vooral bepaalde rassen kunnen problemen met de bevalling hebben, zoals de Franse en Engelse Bulldog, de Chihuahua, Schotse Terriër, Boston Terriër, Sealyham Terriër.