Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
4254 EH Sleeuwijk
0183 - 30 17 08

Spoed

Voor spoedgevallen
7 dagen per week/24 uur per dag

0183 - 30 17 08

Menu

KI intra-uterien video

Dit is een kunstmatige inseminatie (KI) die via scopie gebeurt. Zo wordt het sperma tot in de baarmoeder gebracht. Deze techniek wordt aangeraden bij de KI met gekoeld of bevroren zaad, maar is tevens mogelijk met 'vers' sperma.

Naast “normale” kunstmatige inseminatie is het mogelijk om het zaad gelijk in de baarmoeder te brengen (intra-uterien). De inseminatie wordt dan uitgevoerd d.m.v. een scoop waarmee de ingang van de baarmoeder wordt opgezocht en vervolgens de catheter in de baarmoeder wordt gebracht, waarna het zaad wordt “ingespoten”. Deze wijze van kunstmatige inseminatie wordt aangeraden als het zaad minder levendig is (b.v diepvriessperma) of als blijkt dat de teef minder vruchtbaar is door bepaalde anatomische veranderingen. Door het zaad intra-uterien te brengen wordt een barrière weggenomen die het zaad normaal moet nemen, de doorgang van vagina naar baarmoeder.

Bij de onderstaande video ziet u hoe de endoscoop in de vagina wordt gebracht en de baarmoedermond (cervix) wordt opgezocht, hierna wordt een zeer dunne catheter in de baarmoeder gebracht.