Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
4254 EH Sleeuwijk
0183 - 30 17 08

Spoed

Voor spoedgevallen
7 dagen per week/24 uur per dag

0183 - 30 17 08

Menu

Laparoscopische sterilisatie

Wist u dat wij ook laparoscopische operaties uit kunnen voeren? Bij mensen worden operaties al langere tijd via laparoscopie gedaan. Dit zijn de zo genoemde ‘kijkoperaties’. In de diergeneeskunde is dit nog redelijk nieuw, maar wel in opkomst. Laparoscopisch opereren heeft met name bij bepaalde ingrepen belangrijke voordelen ten opzichte van traditioneel opereren. Voorlopig doen wij alleen laparoscopische sterilisaties, als we in de toekomst ook andere operaties laparoscopisch gaan doen, dan zullen we u dat zeker laten weten. 

 

Laparoscopische sterilisatie versus klassieke sterilisatie

Onder de klassieke manier van steriliseren van de teef verstaan we een sterilisatie via een snede in de buikwand waarbij de eierstokken buiten de buikholte worden gebracht en afgebonden. Hiertoe dient aan de ophangbanden van de eierstokken getrokken te worden. Bij de laparoscopische sterilisatie worden de eierstokken in de buikholte zelf weggenomen, zonder druk op de ophangbanden. Hiervoor maakt de chirurg kleine kijkgaatjes i.p.v. een grote snede. Door deze gaatjes worden een scoop (camera met lichtbron) en instrumentarium ingebracht. De buik wordt opgeblazen met CO2 gas, zodat er een goed overzicht in de buik ontstaat. Er wordt gebruik gemaakt van CO2 gas, omdat dit van nature voorkomt in het lichaam van het dier en door het weefsel en de luchtwegen wordt afgebroken en afgevoerd. Via de camera kan de chirurg op een groot scherm zeer nauwkeurig de verrichtingen volgen. Nadat de sterilisatie gedaan is, komt er op elk gemaakt gaatje een kleine onderhuidse hechting.

Voordelen van een laparoscopische sterilisatie

  • De laparoscopische operatie blijkt minder pijn te veroorzaken dan de normale open buikoperatie. Uit onderzoek blijkt dat honden na de laparoscopie zo’n 65% minder pijn hebben dan na de sterilisatie via de (klassieke) open buik methode.
  • De kleine gaatjes van de laparoscopie genezen sneller en er is minder kans op complicaties.
  • Doordat de camera in de buik alle handelingen op een sterk vergrotend scherm zichtbaar maakt, is het overzicht voor de arts beter. Ook eventuele bloedingen zijn beter zichtbaar.
  • Na een laparoscopische operatie is er minder kans op een infectie van de buik of de kijkgaatjes.
  • Dankzij de kleine wondjes heeft de hond veel minder last van irritatie en hierdoor is de neiging om te likken stukken minder.

Er wordt weleens beweerd dat een laparoscopische operatie pijnloos zou zijn, dit is helaas niet waar. Een laparoscopische ingreep doet wel degelijk pijn, maar minder dan de klassieke ingreep. Ook na een laparoscopische ingreep blijft pijnstilling noodzakelijk.

 Zijn er ook nadelen aan een laparoscopische sterilisatie?

  • Wanneer tijdens de ingreep blijkt dat de baarmoeder sterk vergroot is door een ontsteking of tumor of dat de eierstokken zeer sterk vergroot zijn, dan moet er alsnog op de klassieke manier (grote snede) geopereerd worden.
  • De prijs is hoger dan van de traditionele operatie, vanwege de specifieke apparatuur en opleiding die ervoor nodig is.

Wilt u meer weten over laparoscopisch steriliseren? Neem dan contact met onze kliniek op!

Klik hier voor een filmpje van een laparoscopische sterilisatie.